Griffierechten voor lage vorderingen omlaag

griffirechten, deurwaarder, gerechtsdeurwaarder, incasso, Hans RuisDe griffierechten voor civiele zaken over relatief kleine bedragen gaan omlaag; die voor grote bedragen stijgen juist. Minister Dekker voor Rechtsbescherming wil met deze aanpassingen tegemoetkomen aan de kritiek dat de huidige tarieven de toegang tot de rechter te veel zouden belemmeren.

Het midden- en kleinbedrijf moet op dit moment voor vorderingen vanaf 500 euro een griffierecht van 467 euro betalen, waardoor een gang naar de rechter soms niet de moeite loont. Binnenkort betaalt een bedrijf 300 euro griffierecht voor vorderingen tot 900 euro. Particulieren gaan 200 euro betalen, nu is dat 226 euro.

Veel discussie over griffierechten

In 2011 zijn de griffierechten omhooggegaan en sindsdien is er veel discussie over geweest, ook in de Tweede Kamer. Minister Dekker schreef in een brief aan de Tweede Kamer dat het tarief voor relatief kleine bedragen omlaag moet. Het lagere tarief voor bedrijven komt volgens de minister ook ten goede aan particulieren. Wanneer een particulier namelijk een zaak verliest, en de proceskosten moet betalen, dan is het bedrag dat de particulier uiteindelijk moet betalen lager dan voorheen.

Tarieven voor vorderingen vanaf 5.000 euro omhoog

Minister Dekker schreef dat de aanpassingen de schatkist geen geld mogen kosten en dat daarom tegenover de verlaging van lage tarieven ook een verhoging van hogere tarieven moet staan. Voor een vordering voor een bedrag tussen 5000 en 12.500 euro moet een bedrijf nu 476 euro betalen; dat wordt 641 euro. Voor een particulier stijgt het bedrag van 226 euro naar 304 euro. Het hoogste griffierecht – voor zaken met een hoofdsom boven 100.000 euro – gaat voor bedrijven van bijna 4000 euro, naar ruim 5300 euro.

Auteur: Hans Ruis (Van Arkel Gerechtsdeurwaarders)