BKR-registratie gratis te checken

Bureau krediet registratie, BKR, deurwaarder, incassoHet Bureau Krediet Registratie (BKR) maakt het consumenten vanaf 25 mei mogelijk om gratis op te vragen of en hoe zij geregistreerd staan.

Kredietverstrekkers moeten elke lening aanmelden bij Stichting Bureau Krediet Registratie (BKR). Dat is een wettelijke plicht. Bijna iedereen koopt wel eens iets op krediet of leent geld. Bijvoorbeeld om een wasmachine te kopen of een verbouwing te betalen. Maar ook de mogelijkheid om rood te staan, kan meetellen.

Kredietverstrekkers gebruiken het systeem van BKR ook als er een nieuwe kredietaanvraag binnenkomt. Door een toetsing te doen, kunnen zij beter inschatten hoe de klant er financieel voorstaat. Een toetsing bij Stichting BKR is voor hen een hulpmiddel om verantwoord krediet te kunnen verstrekken. Onder andere op basis van deze informatie besluiten de kredietverstrekkers of zij de aangevraagde lening toekennen of niet. Stichting BKR beslist zelf niet over het vertrekken van kredieten.

BKR register

Het BKR legt alle leningen van consumenten die hoger zijn dan € 250 vast in een register. Met ingang van 25 mei kan iedereen gratis een inzage opvragen in dit BKR-register. Voorheen waren hier kosten aan verbonden. Het Nibud is blij dat er nu ook een gratis mogelijkheid is.

Waarom vindt het Nibud dit belangrijk?

Het Nibud vindt het een goede ontwikkeling omdat nu ook consumenten met een kleine portemonnee inzage kunnen vragen bij BKR. Het is belangrijk om te weten hoe u bent geregistreerd. Dit geeft overzicht en inzicht welke leningen en eventuele achterstanden er op uw naam geregistreerd staan. Dit kan voorkomen dat u voor onvoorziene verrassingen komt te staan als u een krediet bij de bank wilt aanvragen. Ook is het belangrijk om te kunnen controleren of het klopt wat er op uw naam vermeld staat. Klopt het niet, dan kunt u het laten wijzigen.

Inzage BKR

Hoe u de inzage kunt opvragen, staat uitgelegd op de website van BKR. Het duurt 28 dagen voor u de gegevens krijgt thuisgestuurd. Wilt u een digitale versie ontvangen of uw gegevens sneller ontvangen, dan kunt u kiezen voor een betaalde versie. U kunt maximaal één keer per jaar gratis uw gegevens opvragen.

Bron: BKR & Nibud